#the dress

Då eg var lita tenkte eg ofte på om dyr såg fargar. For det kunne me jo ikkje vita. Kommunikasjon er nøkkelen til å vita kva andre opplever. Og ein dag tenkte eg med megsjølv:

"Tenk om me har lært namna på fargane utifrå det me har blitt fortalt heile livet, MEN om fargane me faktisk ser ikkje er like?"

Dette spørsmålet plaga meg i mange veker, eg hugsar det godt! . Og eg spurte vener og familie kva dei tenkte om emnet. Eg fekk beskjed om at det var ein lur tanke, eller å ikkje tenkje så mykje. Men no! No tenker nesten heile verda på det! Ha!

Så, kva tenker du?

Er det me ser, ekte, tillært eller hjernen som spøker med oss?

Og ikkje minst, kva farge er kjolen!? (evt, kva ser du?)


helsing filosofanten

Kommentarer

 1. Haha, har tenkt på det mange ganger! :) Jeg ser gull og hvit, men så var den vel egentlig svart og blå.. Jeg tror vel egentlig folk har finni ut at vi ser de samme fargene (det var iallefall noen som sa det) stort sett, og hvis vi bare hadde kalt ulike farger det samme, hadde vi vel ikke vært uenige om hvilken farge det var på denne kjolen :)

  SvarSlett
 2. Mye snakkis om denne kjolen ja! Jeg ser klart blå og sort. Og jeg synes det er så merkelig at andre ser gull og hvit. Så kanskje det er hjernen som oppfatter farger annerledes. Merker veldig at når jeg jobber i Fretex (vi fargesorterer alle plagg), så er det mange uenigheter på hvilken farge som er på plagget. Og alle mener jo at enselv har rett.

  SvarSlett
 3. Jeg ser hvit og gull. Siden jeg ikke har vært på internett den siste uka, har jeg kun sett slike forklaringsbilder med originalbildet i midten - vet ikke om det har noe å si.

  P.S #1 Før fantes det et emne på UiO som het Fargefilosofi. Det er nedlagt nå, men det hørtes ut som et litt rart, men artig fag.

  #2 Nylig slapp Michael Baziljevich en bok som heter Sansenes Vidunderlige Verden. Den har jeg lyst til å lese!

  #3 Har du forresten prøvd å teste fargesynet ditt?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg